Kokos zjedzony i co dalej??
Serwis znalezionych frazguitar-world portal
Kupiłam kokoska, żeby wrzucić rybciom do aqwa. Zawartośc jego zjadłam ze smakiem, jednak tu pojawia się problem- jak przygotować taką łupinę orzecha, żeby wrzucić ją do aqwa. Ona ma takie jakby ostre "nitki" itp. Ktoś pomoże??
Wygotuj w wodzie z solą, a te nitki to jego największa ozdoba Nic z nimi nie rób, z czasem ryby same je oporządzą.
A ile mniej więcej tej soli musi być?? Tzn na ile ona musi być słona ta woda. Prosze bliżej o sugestię
Na oko sam robiłem już pare takich kokosów, a soli na oko, myśle że nadmiar nie zaszkodzi, a lepiej więcej niż mniej, co Ty na to Futrzak? I ja wygotowywałem swoje kokosy pare razy. Woda będzie barwiła cały czas praktycznie, ale gdy umieścisz kokos w akwarium nie obawiaj się farbowania. Powodzenia
Ja je gotowałem tylko raz, i wody w akwarium już nie barwiły, tak około 20 -30 minut.
A soli dokładnie tyle co napisał Myszon
dzięki
a ja dobrze wypłukałem i przelałem wrzątkiem, bez gotowania, niechciało mi sie
Ja tez tylko wyparzyłam, bo po co sypać sól na oko,to boli! Moim glonkom nie zaszkodziło do tej pory.
ja gotowalem 2x po 1h w soli
ja nigdy nie gotowałam kokosa ... moje rybki miały zapewnione ekstremalne warunki dla wężyków też nie gotowałam... usuwałam tylko dokładnie resztki tego miąższu i polałam wrzątkiem ...
A więc jak widać każdy sposób jest dobry i na szczęście nie szkodliwy
wiem ze temat stary,ale chce sie dowiedziec jak usunać to biale w srodku?? moze przy gotowaniu same odleci ?? prosze jak najszybciej o odpowiedz
wiem ze temat stary,ale chce sie dowiedziec jak usunać to biale w srodku?? moze przy gotowaniu same odleci ?? prosze jak najszybciej o odpowiedz
Wydłubać nożem i zjeść
ja bym proponowała zjeść
Można powycinać nożem, nie jest ciezko oderwać miąższ od skorupy.
Gotować tez mozna ponoć, nie próbowałam,
szkoda mi było kokosa
no dzieki bo tak mysle i mysle i patrze na ten kokos i nie miałam zielonego pojecia hehe
Preparacja kokosa
Jedną z ciekawych dekoracji wnętrza akwarium spełniającą również przydatne funkcje dla mieszkańców zbiornika, jest łupina orzecha kokosowego. Dostarcza ona cennych składników odżywczych rybom z rodziny zbrojnikowatych, np. otoskom, kosiarkom, glonojadom. Może służyć za schronienie atakowanym rybom, za naturalną "doniczkę" w akwarium itp.
Łupinę kokosa można także kupić w sklepie, ale jest ona pozbawiona włosków, a dziury w niej są najczęściej za małe. W dodatku cena takiej łupiny przewyższa kilkakrotnie koszty samodzielnego wykonania.
Potrzebne materiały i narzędzia:
- kokos - najlepiej kupić go w hipermarkecie za ok. 2 złote (1,49 REAL)
- otwornica o średnicy takiej jaką ma mieć otwór w kokosie
- wiertarka
- młotek
- wiertło do drewna - o średnicy ok. 3-4 mm
- nożyk
- garnek, sól i woda do wygotowania gotowego kokosa
Wykonanie:
1. W miejscu w którym będziemy chcieli wyciąć otwór wiercimy 2 małe dziurki obok siebie.
2. Następnie wylewamy lub wypijamy słodkie mleczko, które się znajduje w kokosie.
3. W miejscu gdzie zrobiliśmy 2 dziurki wywiercamy dziurę otwornicą (przez tą dziurę będą wpływać i wypływać rybki do i z kokosa)
4. Mając już wycięty otwór czekamy, aż miąższ wyschnie.
5. Miąższ tniemy na kawałki i wyciągamy z kokosa. Po tej czynności, jeśli chcemy, możemy wywiercić jeszcze kilka dziur w kokosie
6.Wygotowujemy skorupę w roztworze soli przez około godzinę, a potem zostawiamy ją na 1 dzień w czystej wodzie, aby pozbyć się soli i tego kokosowego zapachu
7. Wsadzamy skorupę do akwarium lub sadzimy w niej roślinę.
Uwagi:
- jeśli nie chcemy czekać, możemy zaraz po wycięciu otworu wyskrobać miąższ, choć jest to nieco trudniejsze
- możemy wygładzić krawędzie otworu (jeśli jest on ostry) w kokosie, aby ryby się nie kaleczyły
Źródło www.akwarium112.info
Preparacja kokosa
- kokos - najlepiej kupić go w hipermarkecie za ok. 2 złote (1,49 REAL)
za tyle to pewnie od razu spreparowane czyli puste w środku. niedługo będą sprzedawać skórki od bananów.
W sobotę w M1 w Częstochowie kupowałem po 1,49 sztuka. Już są wygotowane i moczą się w wiaderku.
Miąższ zszatkowany na wiórki i zalany 0,75 Sobieskiego (nalewka się robi )
Kvasir walić łupine lepiej powiedz jak nalewka dojdzie xD
chętnie posmakuje bo głupio sie przyznac ale kokosowego specyfiku nie piłem
a mi sie wydaje ze wystarczy spazyc ... zadne gotowanie z dodatkiem soli
a mi sie wydaje ze wystarczy spazyc ... zadne gotowanie z dodatkiem soli
mi też się tak wydaje... to nie wystarczy??
ja gotowalam 30 minut z solą i wystarczylo (woda odbarwia bo musi) i jest gitara kokos wylądował w akwarium...