drożdże
Serwis znalezionych frazguitar-world portal
Witam!
jakich drożdży najlepiej użyć słyszałem że winiarskie typu burgundy s± lepsze ponieważ wytrzymuj± większe stężenie alkoholu
co o tym sadzicie
drożdże winiarskie + plus pożywka dla drożdży+ cukier
PS. gdzie to u nas sostać
cytat z innego gorum :
Dodaję 4lwody, szczyptę pożywki dla drożdży (1/4 opakowania), prawie kilo cukru i dwa dni wcze¶niej przygotowane drożdże, drożdże dziele również na 4 razy bo można z nich przygotować do 30l nastawu (wg. przepisu na opakowaniu).
Na drożdżach piekarskich nastaw fermentował 1 - 1,5 tygodnia. Obecnie nastaw ma 2 tugodnie i jeszcze pracuje, może nie poraża wydajno¶ci± ale cały czas 24h/dobę z dyfuzora uchodz± drobne b±belki a co najważniejsze moje ro¶liny RUSZYŁY
......
przygotowanie drożdży.
W ok 0,3 l ciepłej przegotowanej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki (od herbaty) cukru, szczyptę pożywki dla drożdży, i wsypujemy lub wlewamy drożdże. S± sprzedawane jako susz owocowy lub płyn. Po 2-3 dniach mamy gotowe do wlania drożdże (tzw. matkę drożdżow±).
więcej tutaj
http://www.aquaswiat.pl/viewtopic.php?t=221
go¶ciu jak chcesz zrobić dobr± bimbrownie to poczytaj tematy na forum. jest tego od groma!